Houtkachels, gaskachels, pelletkachels en inbouwhaarden

Een kachel kopen?

De haard is tijdens de wintermaanden één van de grote sfeermakers in de woonkamer. Er gaat toch niets boven een gezellig knetterend en warm vuur. Het vuur wordt vooral bij speciale gelegenheden in de woonkamer gehaald: wanneer er bezoek is, tussen Kerstmis en Nieuwjaar, wanneer het echt koud is en voor de échte romantiek.

Daarnaast is een haard of kachel de ideale bijverwarming voor de tussenseizoenen.

Tips

  • Koop nooit te groot.
  • Bespaar nooit op de aansluiting.
  • Bezuinig niet op de brandveiligheid. Plaats dus zeker niet alleen gipsplaten rond de haard.
  • Oververhit het toestel nooit.
  • Informeer op voorhand bij een vakman. Zeker als u in uw nieuwbouw een kachel of haard wenst te plaatsen.
  • De verbinding tussen het toestel en het rookkanaal moet 100 procent rookdicht zijn.
  • Ga na of toestellen uitgerust zijn met een ventilator en tevens over het verplichte CE0keurmerk beschikken.
  • Gebruik de afzuigkap niet wanneer u de kachel aanmaakt (dit geldt niet voor de gesloten gashaarden).
  • Voorzie geen vloerverwarming en/of isolatie op de plaats waar de houtkachel of -haard komt.

Open haard

De open haard is de oudste haardvorm en qua vormgeving is nagenoeg alles mogelijk. Het grote voordeel van een open haard is dat u alles hoort knetteren. Daar tegenover staat echter het hoge verbruik en lage rendement. Een open haard geeft ook meer vuil.

Inbouwhaarden

Een inbouwhaard wordt in de muur geinstalleerd en moeten uitgerust worden met een ventilator. Bij de houtbranders zijn de cassettes vervaardigd uit gietijzer en soms ook in combinatie met plaatstaal. U kunt er onder meer hout, kolen en briketten in branden.

Liftdeurhaard

Is een variant op de inbouwcassette. De liftdeurhaard kan zowel met open als gesloten deur branden. In het eerste geval geniet u van het effect van een open haard. De liftdeurhaard is zelden uitgerust met een ventilator. Het binnenwerk bestaat uit vuurvaste steen of plaatstaal. Deze modellen zijn alleen beschikbaar als houthaard.

Voorzethaard

Nemen meer plaats in dan inbouwhaarden of -cassettes. Het binnenwerk is vervaardigd uit gietijzer of vuurvaste steen. Het design wordt volledig bepaald door de fabrikant. Bij de andere types heeft u dit nog zelf deels in de hand, omdat u zelf de mantel kiest.

Speksteenkachels

De kachel wordt bekleed met speksteen, een accumulerende natuursteen. Deze steen slaat de warmte op en geeft die geleidelijk aan de omgeving af. U hoeft dus maar een korte periode te stoken, terwijl u wel lang van de stralingswarmte kunt genieten. Speksteenkachels halen dankzij dit principe een hoog rendement.

Tegelkachels

De kachels zijn opgebouwd uit vuurvaste stenen die op hun beurt bekleed zijn met keramische tegels. Deze tegels slaan de warmte op en geven deze geleidelijk af onder de vorm van stralingswarmte (cfr speksteenkachels)/

Dimensionering

Welk rendement moet de kachel halen? Dit is afhankelijk van de grootte van de ruimte waarin ze wordt geplaatst. Overdimensioneer een kachel niet: de ruimte wordt dan al snel té warm.

Rookkanaal

Zorg voor een correcte diameter van het rookkanaal. Een rookkanaal met een te kleine diameter, zuigt de rookgassen niet goed af. Een te grote diameter daarentegen kan leiden tot condensatie in het kanaal. Beslis voor de bouw van het rookkanaal welke kachel of haard u plaatst. Op die manier kunt u de correcte diameter van het rookkanaal bepalen.

Luchttoevoer

Zuurstof is een onmisbaar ingredient voor een goede verbranding. Een extra luchttoevoer is onontbeerlijk. Doorgaans gebeurt dit via de kelder. Wanneer dit niet mogelijk is, kan de aanvoer ook via de vloer naar de dichtsbijzinde buitenmuur gerealiseerd worden. Wanneer de luchttoevoer niet tijdens de bouwwerken wordt geplaatst, maak dan foto's van de plaats waar deze eventueel zou moeten komen. Zo weet u achteraf precies waar de leidingen zich bevinden.