Houtkachels, gaskachels, pelletkachels en inbouwhaarden

De houtkachel en een knapperend haardvuur

De houtkachel is onlosmakelijk verbonden met gezelligheid en warmte. Buiten is het koud en binnen knapperd het vuur van de kachel. De kachel is bedoeld voor het verwarmen van één kamer. Toch bestaan er centrale verwarmingssystemen die worden aangevoerd door een houtkachel.

U maakt geen fysiek contact met de kachel en toch krijgt u het warm. Deze warmte die van een de kachel afkomt noemen we stralingswarmte.

Bij het plaatsen van een houtkachel moet u goed op de capaciteit van de houtkachel letten.Populariteit houtkachel

De houtkachel wint steeds meer aan populariteit omdat er steeds meer modellen, kleuren en vormen op de markt komen. De modernere houtkachels zijn uitgerust met een Clean Burning systeem. Hierbij is de haard voorzien van een dubbel verbrandingssysteem. Dat zorgt ervoor dat 90 procent van de gassen kan worden omgezet in warmte. Hierdoor wordt er optimaal gebruik gemaakt van de brandstoffen en ligt het rendement hoger dan bij een klassieke variant. Tegenwoordig zijn er ook houtkachels die uitgerust zijn met een fijnstof filter die het fijnstof reduceert naar het minimum en zo het milieu ten goede komt. Hierdoor krijgt u ook een hoger rendement.

Capaciteit houtkachel

Als u van plan bent een houtkachel te plaatsen in bijvoorbeeld uw woonkamer, dan is het van belang uw kamer op te meten. Het is namelijk van belang dat uw houtkachel voldoende capaciteit heeft om de kamer te verwarmen. Is de capaciteit van uw kachel heel hoog en heeft u een kleine kamer? Dan wordt het veel te warm. Bij een te grote kamer blijft het juist (te) koud. Het is dus zaak om een goede balans te vinden tussen de oppervlakte van uw kamer en de capaciteit van uw kachel.

Heeft u een goed geïsoleerd huis en wilt u een kamer van 30 vierkante meter verwarmen, dan is een vermogen van 5 kilowatt ruim voldoende. Belangrijk daarbij is dat u ook kijkt naar de luchttoevoer en de hoogte van het rendement.

Soorten hout

Er zijn verschillende soorten hout die geschikt zijn voor verbranding in een houtkachel. Ze geven wel allemaal een ander effect. Zo is eikenhout een houtsoort die langzaam verbrand. Het belangrijkste is dat het hout, ongeacht de houtsoort, minder dan 20 procent vocht bevat. Een betere houtsoort is eik en beuk.