Houtkachels, gaskachels, pelletkachels en inbouwhaarden
De speksteenkachel is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van speksteen. Dat is een steen die veel warmte kan absorberen en geleidelijk weer afstaat. Wanneer de steen is opgewarmd, kunt u de vlam uitzetten. Omdat de warmte nu in de steen zit, kunt u relatief lang genieten van een lekker verwarmd huis. Met de warmte die daarbij vrij komt kunt u uw huis maar liefst een hele dag warm houden.

Gezondheid en een speksteenkachel

Wanneer u erg op uw gezondheid let of u last heeft van droge lucht in huis vanwege de CV, dan kan een speksteenkachel uitkomst bieden. Droge lucht zorgt voor verschillende klachten zoals een droge mond, neus en huid. Ook trekt het vocht in de muren wat schimmels kan veroorzaken. Bij een kachel van speksteen heeft u daar niet langer problemen mee. De kachel straalt als het ware de warmte op de muren en verwarmt zo het huis. Dit komt ook de luchtvochtigheid ten goede. Deze blijft dan op een gezond niveau. Mensen met een speksteenkachel hebben doorgaans ook een lagere kamertemperatuur, maar door de infrarood straling heeft u het toch aangenaam warm.

Milieu en de speksteenkachel

De energieverliezen van een speksteenkachel zijn minimaal. Dit komt allemaal door de stralingswarmte. De stralingswarmte warmt niet zozeer de lucht op maar eigenlijk alleen de massa van de kachel en de omringende muren. Dus wanneer u een deur opendoet, verdwijnt er weinig warmte. Dit komt tevens het milieu natuurlijk alleen maar ten goede.

Duurzaamheid

Omdat de hele productiecyclus van deze kachel weinig energie kost, is het product duurzaam. Speksteenkachels worden, zoals de naam al aangeeft, gemaakt van speksteen. Dit is een natuurlijk product en is met weinig moeite te winnen en te vervaardigen. Bij het vervaardigen van deze steen komen geen schadelijke stoffen vrij en blijft er geen afval achter. Een speksteenkachel kan wel 100 jaar meegaan. Bovendien is speksteen ook herbruikbaar.