Houtkachels, gaskachels, pelletkachels en inbouwhaarden

Extraflame pelletkachel Giusi

Een pelletkachel is een kachel waarin zogeheten houtpellets worden verbrand. Van afstand lijkt de kachel, door het raampje, op een gewone kachel maar dat is het zeker niet. De kachel heeft een ingebouwd reservoir waarin de pellets worden opgeslagen. Door middel van een wormschroef worden de pellets aangeleverd. Daarna worden ze automatisch ontstoken op een gloeispiraal met een gedoseerde luchttoevoer. Pelletkachel fabrikanten claimen dat het rendement 80 tot 90 procent hoger ligt dan bij een normale houtkachel. De warme lucht wordt de kamer ingeblazen en de rookgassen worden via een schoorsteen kanaal naar buiten afgevoerd. Deze kachels verbranden zo goed dat er weinig tot geen geuroverlast is. Zowel binnen- als buitenshuis ruikt u zo goed als niets van de verbrandde pellets.

Houtpellets voor uw pelletkachel

Houtpellets zijn kleine lichte staafjes die vervaardigd worden uit samengeperst afval. Ze zijn zo strak geperst dat er bijna geen vocht meer bij zit. Dat maakt dat ze beter ontbranden en daarnaast zijn ze ook eenvoudiger om op te slaan omdat er geen risico's zijn zoals bij fossiele brandstoffen.

De kleur van de pellets zegt in principe niets over de kwaliteit van de pellets. Er worden namelijk verschillende soorten hout gebruikt voor de productie van deze pellets. Zo zijn pellets gemaakt van eikenhout veel donkerder dan pellets die gemaakt zijn van een lichtere houtsoort. Lichtere pellets hebben wel een lager rendement dan donkere. Als u de kachel heeft bijgevuld kan er doorgaans, afhankelijk van de gewenste temperatuur en isolatie van de woning, één tot vijf dagen gestookt worden. Ongeveer 800 gram aan pellets wordt binnen één uur verbrand bij een pelletkachel van 10 kilowatt.