Houtkachels, gaskachels, pelletkachels en inbouwhaarden
Een schouwkanaal is de afvoer van een kachel of haard. Die zorgt ervoor dat de rook die vrijkomt bij de verbranding, wordt afgevoerd naar buiten. Het is belangrijk dat u een goed schouwkanaal heeft, want het laatste dat u wilt is dat er zich rook in uw kamer vormt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het kanaal verstopt is. Daarom is het aan te raden om het kanaal minstens één keer per jaar schoon te laten maken.

Plaatsen schouwkanaal

Bij de plaatsing van een schouwkanaal is het belangrijk dat alle rook die ontstaat, naar buiten kan worden afgevoerd. Per haard of kachel verschilt de diameter van het rookkanaal. Is het rookkanaal te breed, dan kan het zijn dat er onvoldoende trek is. Dit zorgt ervoor dat de rook in de kamer terugkomt. Is het kanaal juist te smal dan kan niet alle rook erdoorheen. Ook dat resulteert in een kamer vol met rook. Er zijn een aantal dingen die de trek van een kanaal beïnvloeden. De lengte van het kanaal heeft daar een grote invloed op. Want hoe langer het kanaal, hoe groter het verschil in druk en daarmee direct ook de trek. Verder heeft het toevoegen van verloopstukken en krommingen geen positief effect op de trek van uw kachel of haard.

Soorten schouwkanalen

Extraflame pelletkachel met rookkanaal Schouwkanalen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Zo zijn er enkelwandige buizen, dubbelwandige buizen en natuurlijk ook het klassieke stenen kanaal. De materialen en de buizen zelf moeten voldoen aan bepaalde normen. Wilt u er zeker van zijn dat u een goed systeem aanschaft? Kijk dan uit naar het CE-keurmerk. Dit keurmerk laat zien dat het systeem goedgekeurd is volgens de Europese normen.

Belangrijke tips

Het is belangrijk dat een enkelwandig schouwkanaal niet in contact met het plafond komt. Dit kan alleen met een geïsoleerd kanaal. Zie er ook op toe dat de kachel, haard en het schouwkanaal goed worden gemonteerd. Als er gewerkt wordt met een inox schouwkanaal dan moeten al de buizen die buiten staan dubbelwandig zijn voor binnen maar heel soms. Meest is het enkelwandig juist de stukken die door de muur of plafond gaan worden met isolatie beschermt.